Minimalisme

Wat leuk dat je er bent! Welkom!

In deze blogpost wil ik graag met je delen hoe het idee om voor een aantal maanden door Spanje te gaan reizen met onze camper Dibbes, als alles goed gaat vertrekken we op 1 oktober 2021, is ontstaan. Ik kan natuurlijk beginnen op de dag dat we Dibbes kochten, maar het leek mij leuker om verder terug te gaan in de tijd en je een kijkje te geven in mijn leven. Lees je mee?

Veel sokken in Thailand

In 2008 ging ik voor het eerst buiten Europa op vakantie; 2,5 week naar Thailand. Eindelijk ging mijn wens om met een backpack op m’n rug een vreemd land te ontdekken in vervulling! Mijn omgeving reageerde op z’n zachtst gezegd verbaasd toen ik vertelde wat ik ging doen, want ik was nogal… uhm… een maximalist. Grapjes als “hoeveel backpacks neem je mee?” en “heb je extra bagageruimte bijgeboekt?” werden veelvuldig gemaakt, maar ik liet me niet van mijn stuk brengen en kocht een backpack van 65 liter en nam mijn Eastpack rugzakje mee als handbagage. Als je iets voor het eerst doet mag je fouten maken, ook hele domme, toch? Ik vind van wel en daarom vertel ik hier schaamteloos dat ik, onder andere, teveel sokken meegenomen had. Ik had natuurlijk van tevoren best kunnen bedenken dat ik vooral slippers zou dragen, maar ik had ook gympen bij me en ik wist niet hoe het allemaal in z’n werk ging met wassen, dus ik nam 7 paar sokken mee. Zo’n fout maak je maar één keer en iedere daarop volgende reis bleven er meer dingen thuis.

Mijn backpack tijdens de reis

Altijd op reis

In de jaren daarna kwam ik een aantal keer de term minimalisme tegen. Het klonk ongelofelijk interessant, maar het kwam er nooit van om het verder te onderzoeken. In 2019 kreeg ik van een collega het boek Weg ermee van Dennis Storm en ik heb het boek in juli van dat jaar in één ruk uitgelezen. Het concept minimalisme is op zichzelf heel simpel, maar als je altijd precies het tegenovergestelde hebt gedaan dringt pas tot je door wat je eigenlijk zoekt als iemand het op zo’n manier uitlegt dat het voor jou heel logisch is. Dennis deed dit door uit te leggen dat hij graag wilde leven alsof hij op reis was. In hotelkamers vind je precies wat je nodig hebt, niet meer, niet minder en dat idee sprak me aan. Niet teveel, niet te weinig, maar precies genoeg. In het boek verwijst Dennis naar de 30 dagen minimalisme challenge van The Minimalists en zo kwam ik op hun website terecht.

30 dagen minimalisme challenge

Het idee van de challenge is zó simpel en laagdrempelig dat ik besloot om meteen te beginnen. De challenge werkt als volgt: op dag 1 doe je één item weg, op dag 2 twee items en op dag 30 gaan er dertig items de deur uit. Groot of klein, maakt niet uit, als er maar voldoende items je huis verlaten elke dag. Ik was van tevoren bang dat ik het rond dag 15 lastig zou krijgen, maar ik heb 60 dagen volgemaakt en ben daarna gestopt met tellen. Alles wat we hadden heb ik in m’n handen gehad en bij alles heb ik mezelf afgevraagd of het de moeite waard was om het te houden. Voor ongeveer 75% van de spullen bleek dat ze niet langer in mijn leven hoorden. Ook kwam ik erachter dat mijn man eigenlijk altijd al een minimalist was geweest, hoe grappig! Verreweg de meeste spullen waren van mij en ik kan niet in woorden vatten hoe groot de last was die van mijn schouders viel toen het karwei erop zat. Niet omdat ik eindelijk klaar was met opruimen en precies wist wat ik allemaal had, maar de ruimte die ontstond in ons huis en vooral in mijn hoofd.

Minder keuzes door minimalisme

Bij minimalisme gaat het niet alleen om het aantal spullen dat je hebt, minimalisme heeft betrekking op alle aspecten van je leven. Vooral het hebben van minder keuzes vind ik fantastisch. Het is heerlijk om ’s ochtends niet te lang stil te hoeven staan bij wat ik aantrek of wat ik ga kijken op televisie (we namen ook afscheid van ons tv-abonnement, want op Netflix is voldoende te zien). Is het je wel eens opgevallen dat je vooral je lievelingskleding draagt en pas naar die ene broek die niet zo lekker zit grijpt als je favo broeken in de was zitten? Ik kreeg het ene na de andere aha-moment en ik heb sindsdien afscheid genomen van nog eens 15% van mijn bezittingen.

Totale verandering

Het opruimen en evalueren van onze spullen was dus niet slechts een verandering van hoe ons huis eruit zag, maar een verandering van alles in mijn leven. Hoe wilde ik mijn tijd indelen? Waar wilde ik mijn energie aan besteden? Minder spullen betekent minder dingen om voor te zorgen en dat bespaart zowel tijd als energie. De lichtheid die ik ervaarde werkte verslavend en ik ging minimalisme daarom ook toepassen op niet-fysieke zaken om uit te zoeken hoe ik wilde leven. Zo stopte ik vrijwel volledig met vlees eten, ging ik me verdiepen in meditatie en nam ik ook mijn vriendschappen onder de loep. Het was een intense tijd, maar deze heeft er wel voor gezorgd dat een droom in vervulling gaat: reizen met een camper.

Hierover vlug meer!

Eén gedachte over “Minimalisme

  1. Gaaf Diewertje! Ik ga je volgen! Zoals Bibian zei “spaar herinneringen in plaats van spullen”! Zo waardevol en waar. Lekker van de kleine dingen genieten. Altijd buiten is beter dan veel binnen. Doen wat je leuk vind! Toppertje!
    Liefs,
    Mira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven