Must read reisboeken

Must read reisboeken: Reizen vanuit je luie stoel

De must read reisboeken in deze lijst zijn er voor je als je even niet kunt reizen óf als je tijdens het reizen even lekker onderuit gezakt op een strandbedje wilt liggen met fijn leesvoer. Lekker lezen thuis op de bank? Trek iets makkelijks aan, pak er een dekentje en grote kop thee bij en verlies je in een boek. Heerlijk! Ik heb de afgelopen tijd behoorlijk wat boeken verslonden. De boeken in deze blogpost spraken mij aan. Ik vertel je wat ik gaaf vond aan de boeken, hoe ze mij geraakt en/of geïnspireerd hebben en ik hoop dat jij er wat aan hebt. Wil je meer weten? Laat gerust een vraag achter in de comments. Ook reisboeken tips zijn altijd welkom. Veel leesplezier!

Must read reisboeken

Wat er is, is een verhaal over twee mensen die niet gelukkig zijn met het leven dat zij in Nederland leiden en die besluiten om het helemaal anders te doen: ze gaan in een oud camperbusje, Chewy genaamd, wonen en vertrekken naar het zuiden. Wat mij aanspreekt is de authenticiteit die uit het verhaal spreekt. Dingen worden niet mooier gemaakt dan ze zijn, maar de echtheid van alles is ontwapenend en je wilt snel verder lezen om te weten te komen wat de situatie die op dat moment speelt hen leert en hoe het verhaal verder gaat. De fysieke reis, de landen die zij bezoeken, wordt beschreven, maar het gaat voornamelijk om de spirituele reis en het vinden van een plekje in de wereld. Dit boek wil ik nog een keer lezen en dat geeft aan hoe goed ik het vond. 
Als je denkt dat reizen met een camper voor ultieme vrijheid zorgt, dan heb je nog nooit gezeild. Dat is althans wat ik dacht toen ik dit boek las. Ben en zijn vriendin Annemiek besluiten op een avond dat het een goed idee is om een zeilboot te kopen en de wereld rond te zeilen. De Blauwe Pinquin, een zeilboot zonder poespas, wordt voor een paar jaar hun huis en ze beleven met z’n drieën de meest waanzinnige avonturen. Op een zeilboot ben je echt op jezelf aangewezen als je midden op de oceaan zit. Dit komt in het boek duidelijk naar voren en zorgt voor spannende momenten, maar ook voor momenten waarop je in alle rust de mooiste plekken kunt ontdekken. Plekken waar de meeste mensen nooit naartoe zullen gaan, omdat er komen niet gemakkelijk is. Ben vertelt hun verhaal op een hele leuke manier: je krijgt genoeg informatie om je voor te kunnen stellen hoe het dagelijks leven op een zeilboot er uitziet, maar het wordt niet saai of eentonig. Toen ik eenmaal aan dit boek begonnen was vond ik het moeilijk om het weg te leggen
Geen verhalenboek, maar een praktisch boek. Wil je reizen en werken combineren en aan de slag als digital nomad? Dan is dit een heel handig boek! Het staat boordevol bruikbare tips en Suzanne vertelt ook over haar eigen ervaringen als digital nomad en (beginnend) ondernemer. Het boek leest makkelijk en de informatie is erg overzichtelijk opgeschreven. Pas op! Je wilt meteen aan de slag wanneer je dit boek gelezen hebt.
Eén man, één fiets, één continent. Roff Smith, een Amerikaan die al een aantal jaren in Australië woont, besluit dat het tijd wordt om het land dat hij al zo lang kent eindelijk te gaan ontdekken, per fiets. Hij vertelt op luchtige wijze hoe hij de meest uiteenlopende weersomstandigheden doorstaat, wat hij leert onderweg en welke bijzondere mensen hij ontmoet. Zijn beschrijving van het land, de mensen, het landschap maken dat je het liefst meteen naar Australië wilt vertrekken om het allemaal met eigen ogen te zien. Soms is het taalgebruik wat krakkemikkig, maar dit kan ook komen doordat het vertaald is.
Dit boek gaat over een vrouw die zichzelf kwijt is. Ze heeft in haar korte leven al veel meegemaakt en besluit het roer om te gooien. Ze gaat zichzelf terugvinden door de Pacific Crest Trail te lopen. Haar reis begint in de Mojave Woestijn en eindigt in Washington. Tijdens het vertellen van haar belevenissen op de trail blikt ze ook terug op haar verleden, op die manier wordt duidelijk hoe ze gekomen is waar ze nu staat. Het is een heel rauw verhaal en dingen worden niet mooier gemaakt dan ze zijn. Wat een strijder is Cheryl, wat een doorzettingsvermogen en lef heeft ze! Ik vond het een heel inspirerend verhaal. Het boek is ook verfilmd. De film mist naar mijn mening de belangrijke details die je in het boek wel vindt en die maken dat je Cheryl in je hart sluit. 
Dit boek valt in de categorie praktische boeken. Het is voornamelijk geschikt voor mensen die voor het eerst een lange/verre reis of wereldreis gaan maken. Het staat bomvol nuttige weetjes en goede tips en ik weet zeker dat als je dit boek leest en de inpaklijsten gebruikt, dat je al het nodige hebt (gedaan) alvorens op reis te gaan. Aangezien ik zelf al vaker op reis was geweest voordat ik dit boek las, was dat gedeelte van het boek voor mij gesneden koek. De verhalen van andere reizigers vond ik daarentegen wel echt heel interessant! Ik hou ervan als een boek mij inspireert om uit mijn comfortzone te stappen en m’n dromen na te jagen en dat doen de interviews in dit boek zeker. Ook fijn als je tips krijgt voor nieuwe reisboeken! 

Jolanda weet je vanaf de eerste bladzijde mee te nemen op reis. Zij en haar partner gaan op reis naar Alaska om dit immense land te doorkruisen op de fiets, te voet en per kano. Het verhaal over de fysieke reis die zij maken wordt hier en daar aangevuld met informatie over haar lastige verleden. Deze flarden van herinneringen maken het verhaal nóg mooier, nóg echter, nóg menselijker. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen, want ik móest weten hoe het zou aflopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven