Magisch Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en daarom heeft de stad een enorm vliegveld; het wordt vaak gebruikt om over te stappen. Het duurt even voordat ik buiten sta, maar als ik zie dat het 23 graden is (het is maart), dan vind ik dat het wachten waard! Het weer in Madrid is over het algemeen aangenaam, maar in juli en augustus trekken de Madrilenen massaal van de centraal gelegen hoofdstad naar de kust vanwege de hitte in de stad.
Om direct te beginnen met Spaans spreken vraag ik bij de informatiebalie aan een man welke bus ik moet pakken om op de plek van bestemming te komen. Ik blijf één week in Madrid voor de cursus en verblijf bij iemand thuis; een aanrader als je de mogelijkheid wilt hebben om zoveel mogelijk Spaans te spreken! Hoe goed je Spaans ook is, oefenen blijkt toch lastig te zijn als je in het dagelijks leven niemand om je heen hebt die Spaans spreekt.
Aangekomen bij mijn huis voor deze week blijkt mijn gastvrouw, María, net druk in gesprek te zijn met een andere student van dezelfde talenschool als waar ik een cursus heb geboekt. De andere student komt uit de Verenigde Staten en we moeten ons best om niet direct over te schakelen naar het Engels; dat is voor mij ook makkelijker dan Spaans. María wijst me mijn kamer aan en we drinken met z’n drieën een glas wijn en leren elkaar wat beter kennen. Mijn huisgenoot belooft me de volgende dag te laten zien hoe je vanaf hier het gemakkelijkst bij de talenschool komt, top geregeld dus!
‘s Ochtends krijg ik van María een typisch Spaans ontbijt: toast met jam en een kop koffie verkeerd. Spanjaarden staan niet bekend om hun culinaire ontbijtjes! De cursus is heel interessant en zeer intensief! We beginnen met drie uur grammatica, dan hebben we anderhalf uur pauze en voor de middag heb ik me ingeschreven voor een conversatiecursus. Het is best vermoeiend om de hele dag met de Spaanse taal bezig te zijn, maar als je in Spanje bent voor een cursus moet je daar maximaal gebruik van maken vind ik! Ik merk na twee dagen dat Spaans spreken me al veel gemakkelijker afgaat en dat het steeds minder vermoeiend is. Gewoon even doorbijten dus, je merkt snel vooruitgang.
Na de conversatielessen en in het weekend na de cursus heb ik tijd om Madrid te verkennen. Het openbaar vervoer is een prima manier om je te verplaatsen, zoals ik bij aankomst en van en naar de talenschool heb gemerkt, maar ik doe zoveel mogelijk lopend. De stad is groot, maar lopend zie je het meest, kun je even stoppen als je dat wilt en het weer was te mooi om binnen te zitten.
Twee van de doordeweekse avonden heb ik doorgebracht in het Museo del Prado en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Het mooie aan deze twee musea is dat ze op bepaalde momenten van de dag gratis te bezoeken zijn! Houd er rekening mee dat het drukker is dan normaal en dat je van tevoren in de rij moet gaan staan, maar je bespaart geld dat je aan iets anders uit kunt geven. Het Prado is van maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 en op zon- en feestdagen van 17.00 tot 19.00 gratis. Het Reina Sofía is op maandag en woensdag tot en met zaterdag van 19.00 tot 21.00 en op zondag van 13.30 tot 19.00 gratis.
Ik koos ervoor om de musea te bezoeken toen ik er gratis naar binnen mocht. Omdat ik wist dat het druk zou zijn heb ik van tevoren op internet uitgezocht welke schilderijen ik graag wilde zien. In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, waar voornamelijk moderne kunst hangt, móest ik de Guernica van Picasso zien. Sinds ik het schilderij voor het eerst in een schoolboek zag toen ik twaalf was wilde ik het al zien en het overtrof alle verwachtingen. Met kippenvel op mijn armen heb ik een hele tijd naar het doek staan kijken.
De andere doordeweekse avonden heb ik gevuld met wandelen door de stad. Er is zoveel te zien in Madrid, je hoeft je geen moment te vervelen. Zonder duidelijk doel door de stad dwalen brengt je op allerlei leuke plekken. Begin op het plein Puerta del Sol, in het park Parque del Buen Retiro of op het prachtige Plaza Mayor en laat je verrassen. Ook qua eten en drinken is er voor ieder wat wils en ik vond het opvallend betaalbaar voor een hoofdstad. Natuurlijk zijn de prijzen wat hoger wanneer deze recht tegenover een toeristische trekpleister zitten, maar als je een rustiger straatje opzoekt kom je bij betaalbaardere eet- en drinkgelegenheden.
In Nederland ga ik zelden naar (vlooien))markten, maar in het buitenland vind ik het fantastisch om over markten te struinen. Iedere zondag wordt El Rastro gehouden in de wijk La Latina. Er worden de meest uiteenlopende dingen verkocht en ook zonder dat je iets nodig hebt is het leuk om over de markt te lopen en te zien wat er allemaal aangeboden wordt. Heb je alles gezien en trek gekregen van het slenteren? Rondom de markt zijn vele tentjes te vinden waar je broodjes met Spaanse ham of gamba’s kunt krijgen. 
Na zeven heerlijke dagen in deze prachtige Spaanse stad was het weer tijd om naar huis te gaan. Ik heb ontzettend veel nieuwe indrukken opgedaan en ik wil heel graag nog een keer terug naar magisch Madrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven